Geplaatst op 23-3-2023 door Stijn Stolwijk
Verschillende types gehoorbescherming
Lawaaidoofheid is beroepsziekte nummer 1. Dit is te voorkomen door simpelweg de juiste gehoorbescherming te dragen. Geluid over 85 dB(A) kan het gehoor namelijk al beschadigen en eenmaal ontstane gehoorschade is vaak niet meer terug te draaien.
Maar hoe kies je de juiste gehoorbescherming? Het lijkt eenvoudig, het kiezen van de juiste gehoorbescherming. In de praktijk blijkt dat vaak anders. 40% van de werknemers draagt verkeerd gekozen PBM. De keuze voor het juiste type gehoorbescherming en het correct gebruik hiervan is van essentieel belang om de noodzakelijke bescherming te kunnen bieden. Professionele gehoorbescherming is daarom ook cruciaal voor werkveiligheid, comfort en productiviteit.
Waarom gehoorbescherming dragen?
Werkzaamheden in een lawaaierige omgeving kunnen leiden tot tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of pieptonen. Langdurige werkzaamheden in een lawaaierige omgeving vergroot het risico op slechthorendheid, een permanente beschadiging. Hierdoor wordt ook het risico op ongevallen groter, omdat je bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet meer hoort. De Arbowet beschouwt geluid van 80 db(A) als veilige grens. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluidsvolume. Daarom mag er vanaf 83 db nog maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming gewerkt worden. Je bent verplicht om gehoorbescherming te dragen als de dagelijkse dosis hoger is dan 85db.
Soorten gehoorbescherming
Gehoorkappen
Er zijn verschillende soorten gehoorkappen zoals de 3m Peltor H510A Optime I, 3m Peltor H520A Optime II en de 3m Peltor H540A Optime III, dit zijn passieve gehoorkappen en er zijn ook elektronische oorkappen, bekende modellen hierin zijn de 3m Peltor Alert, 3m Peltor DAB+ en de 3m Peltor Worktunes Pro.Op onze site vind u een uitgebreid assortiment gehoorkappen. Een gehoorkap beschermt u volledig tegen verschillende omgevingsgeluiden. Gehoorkappen worden in allerlei functies veel gebruikt. Bijvoorbeeld in de bouw, bij vliegtuigverkeersleiders of op een boorplatform. Hierbij is een gehoorkap noodzakelijk omdat bij deze beroepen u vaak wordt blootgesteld aan harde geluiden in de omgeving. Gehoorkappen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar zoals met een nekbeugel zoals bijvoorbeeld de 3M Peltor H540B of met een helbevestiging als de 3m Peltor H520P3E. Dit is erg handig in de sectoren waar zowel veiligheidshelmen als gehoorbescherming gebruikt worden.
Passieve Gehoorkappen
Passieve gehoorkappen verminderen het geluid tot een veilig niveau en voorkomt gehoorbeschadigingen. Ze dempen het geluid. Passieve oorkappen zijn er in allerlei soorten, maten en gewichten. Een passieve gehoorkap beschik niet over elektronica. Deze gehoorkappen zijn de meest gangbare types op de markt.
Elektronische gehoorkappen
Gehoorkappen met elektronica hebben niet alleeneen functie tegen oorbescherming maar kunnen ook voorzien zijn van een ingebouwde radio. Elektronische gehoorkappen kunnen harde geluiden dempen en zachte geluiden licht verstreken.
Oordoppen
Naast gehoorkappen zijn er ook oordoppen verkrijgbaar. Deze plaatst u in de gehoorgang, om zo het geluid buiten te sluiten. Er zijn verschillende soorten oordoppen. Een soort daarvan zijn de oordoppen. Deze passen iedereen, deze moeten wel goed worden ingebracht. Wanneer de gehoorgang niet goed afgesloten is kunnen er geluidslekkages ontstaan waardoor u alsnog risico loopt op gehoorbeschadiging. Daarnaast zijn er ook nog de wergwerp oordopjes zoals de 3M EAR Classic en de 3M 1100 of de vaste otoplastieken.
Wetgeving gehoorbescherming
De nederlandse wet zegt het volgende over geluid op de werkplek:
Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis van 80 decibel moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen. Bij een dagelijkse dosis van 85 db zijn werknemers verplicht om gehoorbescherming te dragen en moet er een plan van aanpak gemaakt worden. Als de grenswaarde van 87 db wordt overschreden moet er direct gezorgd worden voor het verminderen van het geluid. De werkgever dient hen personeel voldoende op de hoogte te brengen van de gevaren van geluid. Medewerkers hebben recht op een gehoortest om te stellen dat de maatregelen effectief zijn.
Normering gehoorbescherming
Voor alle persoonlijke beschermingsmiddelen zijn voorwaarden vastgesteld waaraan de fabrikanten zich moeten houden. Gehoorbescherming moet voldoen aan de norm EN 352.
In onderstaande Europese normen is informatie over de gehoorbescherming te vinden:
- EN-352-1: Gehoorkappen
- EN-352-2: Oordopjes en otoplastieken (herbruikbare oordopjes op maat)
- EN-352-3: Oorkappen voor helmmontage
- EN-352-4: niveau-afhankelijke oorkappen
- EN-352-5: Actieve geluidsreducerende oorkappen
- EN-352-6: Oorkappen met audio communicatie